Thursday, March 4, 2010

Rumah Lelong


Hari ni aku nak cite sket pasal umah lelong..aku ade tgk 1 umah lelong kt bkt katil, tmpat boleh kate strategik jugak laaa...harga pon cantek..RM66,600 reserve price..dh pegi tgk rumah ni 2 kali..mase nk masuk, anjing sblh rumah tu mcm nk terkam aku daaaaaaaaaaaaaaaa..terkojat aku skjp..huhu..ni ade gambar umah tu aku hamek..depan tuh stkt kancil 6 biji slumber jela parking..



lepas aku dh tgk umah..aku pon pk la nk beli ke xnk beli..tp klu x beli rugi laaa..lps pk2, esoknye aku trus lah g pej tanah melaka..tgk kt list xde plak..bkn ape nk tau bile auction date nyeeee...xde list kt pej tanah, aku trus kontek uncle jaws, org kuat rumah lelong kt melaka..hehe...die soh try tgk kt mahkamah..aku pon trus la pegi mahkamah..tnye kt kaunter kt mne nk cri list...

sekali die punye list, mak hai.....bkn ape, manual daaaaaaaaaaaaa....dlm buku log..die tnye, adik nk tgk rumah kt area mane, berapa harga? tu diaaaaa...die selak selai demi selai smpai jumpe...apsl la xnk buat online je..kan sng nk hapdet, nk bg list pon sng, nk delete pon sng...aku pn xpaham...last2 jumpe jgak umah yg aku nk try bid...skali kerani tuh kate auction date esok daaaa...aku dgn xtau pape, tnye pnjg lebar..die pn jwb 1,1 laaa..bagus akak niii..die bg Proclamation of Sale (POS) mcm gambar bwh ni...
detail laaa...
 inilah POS

 lepas daripada dpt POS, aku trus g pej tanah untuk buat carian hak milik. untuk carian hak milik nih, kne bayar rm20 dan kite akan dpt copy spt di bwh laaa..carian hak milik ni untuk kite pastikan xde sekatan terhadap rumah yg bakal kite bid nnti..klu ade kayveat tuh yg susah...
 Carian Hak Milik

Selepas dpt carian hak milik, aku trus run pegi CIMB untuk buat bank draft iaitu 10% daripada nilai RP rumah tersebut iaitu RM6,660.00. Sebenarnye nk buat bank draft nih kne pakai cash money atau pn cheque..tulis kt cek,isi borang, dpt la bank draft..tapi aku pakai redah je, isi borang cash withdrawal,isi borang, ckp debit je dr account sy..skali xboley daaa...seb bek kowtim ngn manager..boleh gak buat..tp this tym jelaa..hehe...
charge utk buat bank draft ni adelah rm2.15..
 Borang untuk buat bank draft..
Bank Draft

So, setel laaaa....boleh pegi lelong esoknyaaaa....

3 comments:

~ J L 0 ~ said...

Nice

rody said...

power r bro...

raxoreds said...

Tq, saya dapat byak info dari blog awak.Saya pun tengah mencari rumah lelong utk dibeli.Cuma saya x faham bank draf tu..maksudnya kita kena ada cash 10% dr nilai lelongan..baru ble buat bank draf?Tq.